• Montažne kuće HRAST MONT
 • Panonska bb, 22 305 Stari Banovci
 • +381 60 300 6256

Kuće budućnosti

U kakvim će objektima ljudi živeti u bližoj i daljoj budućnosti?

Kuće budućnosti, Hrast Mont montažne kuće, Banovci - Beograd, SrbijaSmatra se da će ove karakteristike svakako biti neophodne:

 • da budu energetski efikasne - smanjivanje gubitaka energije u kombinaciji sa podmirivanjem svojih sopstvenih potreba
 • da budu ekološke - da koriste obnovljive izvore energije kao i ekološke građevinske komponenata
 • ekonomska isplatljivost i održivost
 • jeftina gradnja, jeftino održavanje, mali režijski troškovi
 • automatizacija - mogućnost da se neke funkcije mogu obavljati automoatski
 • emotivna - poboljšanje kvaliteta boravka i stvaranja zdravog životnog prostora
Energetska samodovoljnost

Kuće budućnosti biće opremljene solarnim ćelijama, toplotnim pumpama, mikro vetro turbinama koje će obezbeđivati deo (ili u potpunosti) energetskih potreba domaćinstva. Na ovaj naćin može se grejati voda za kupanje i kuvanje, za grejanje ili klima uređaje, kao i za proizvodnju električne energije. Ukoliko postoji višak, el. energija može da se skladišti u tzv. kućnim baterijama, ili da se prodaje elektro mrežama.

"Pametna" klimatizacija

Omogućava cirkulaciju i razmenu toplog (ili hladnog) vazduha na način da se on koristi za klimatizaciju unutrašnjosti. Vazduh se odvodi ispod tavanske ploče gde se greje, zatim u psoebnim inventorima on predaje tu svoju toplotnu energiju svežem vazduhu koji dolazi spolja, i na taj način se obezbeđuje pasivno zagrevanje prostorija bez dodatnog utroška spoljašne energije.

Postavljanje prozora

Ugrađivaće se prozori visokih izolacionih karakteristika i konstrukcija, bez hladnih mostova, sa dva ili tri staklena panela, višekomorni ramovi koji maksimalno dihtuju, pametna stakla koja imaju velike izolacione sposobnosti sa minimumom gubitka toplote. Ukupna zastakljena površina objekta prema novim propisima EU treba da iznosi 28% podne površine.

Orijentacija prozora je takva da najveće prozorske površine gledaju na jug, jer to obezbeđuje maksimalan prodor sunčeve svetlosti, dok su prema severu, odakle stiže najmanje sunčevih zraka,  postavljeni tako da unose svetlost i zadržavaju toplotu. Prozori biće opremljeni roletnama kojima upravlja kompjuter, koji ih automatski otvara i zatvara u zavisnosti od količine potrebne svetlosti (računaru se zadaje fiksna količina svetlosti koju vlasnik želi u sobi, i on je reguliše preko roletni i zavesa).

Van kuće se postavljaju senzori na vetar, kišu i sneg, tako da ako nailazi nevreme roletne će se automoatski zatvoriti i zaštititi kuću.

Automatizacija kuće

Zahvaljujući razvoju interneta i tehničkim dostignućima, brojni kućni poslovi već sada mogu da se obavljaju na daljinu bez fizičkog prisustva (na primer: uključivanje sijalica, klima uređaja, šporeta, grejanja i sl.):
 • Kontrola svetla u sobama - moguće je uključivanje i isključivanje osvetljenja u raznim prostorijama bez potrebe da se ulazi u njih. Ddanašnja sijalica sa volframgovom žicom je već sada otišla u istoriju, osvetlenje budućnosti su LED i OLED diode, koje mogu da menjaju intenzitet i boju svetlosti.
 • Kontrola grejanja klimatizacije preko mobilnog telefona može da se kontrološe sistem za klimatizaciju tako što će se neke prostorije grejati, a neke gde se ne ulazi ne, i na taj način optimizovati troškove za grejanje/ hlađenje. Može se desiti da u kući nema nikoga, a stanari dolaze sa posla, oni mogu još dok putuju da uključe grejanje.
 • Kontrola uređaja koji obezbeđuju bezbednost (interfon, zaključavanje vrata ili kapije, alarm, kamere...)
 • Kontrola kućne elektronike - komunikacija na daljinu sa kućnim računarom, televizorom, stereo sistemom, DVD rekorderom. Pritiskom na dugme može se uključiti grejanje, spuštati roletne, nadzirati šta deca gledaju na televiziji.
 • Upotreba robota  za kućne poslove (usisavanje, čuvanje dece i kućnih ljibimaca, kuvanje hrane, pranje veša...)
Upotreba građevinskih materijala budućnosti

Cigle, malter, beton već danas pomalo odlaze u istoriju, a za nekoliko decenija niko ih se neće sećati. Novi materijali se uveliko razvijaju, oni imaju bolje mehaničke i izolacione karakteristike, a takođe se menja i način gradnje, ide se na module koji se proizvode u fabričkim halama, koji se dovoze na mestu gradnje i tamo sklapaju.

Od ovih novih materijala, ovde možemo da pomenemo opeku, koja je postala idealan građevinski materijal za efikasnu energetsku gradnju.


Copyright © 2016 ProBiz All rights reserved.