• Montažne kuće HRAST MONT
  • Panonska bb, 22 305 Stari Banovci
  • +381 60 300 6256

Energetski nezavisne kuće

Zamislite scenario kada sami proizvodite električnu energiju za svoje potrebe i niste uopšte zavisni od ponašanja EPS-a i države, mogu biti duge restrikcije ili kvarovi na elektromreži, ali vi ste obezbeđeni. Deluje pomalo futuristički ali moguće je izgraditi potpuno energetski nezavisnu kuću, i to kombinacijom dostupnih tehnologija.

Višak struje koja se proizvede na ovaj način a koja se ne potroši odmah može da se skladišti u električnim baterijama.  

Solarna energija
Energetski nezavisna kuća, Hrast Mont montažne kuće, Banovci - Beograd, SrbijaSolarni paneli su u poslednjih nekoliko decenija pojeftinili nekoliko puta. Solarni paneli mogu da proizvode električnu energiju ili da greju vodu koja se koristi za tuširanje ili za grejanje radijatora.
Efikasnost savremenih panela je porasla toliko da se energija stvara i kada je zima, i kada je oblačno, i na severnim područjima (danas najveći proizvođači solarne električne energije su Nemačka i Skandinavija).

Sunce ne mora da sija po ceo dan i vaša kuća ne mora da bude na Mediteranu da bi ste se istuširali toplom vodom ili zagrejali.

Izolacija
Izolacija je možda najvažnija karika koja je neophodna kako bi se dostigla visoka energetks efkasnost i nezavisnost. Ona omogućuje da prostorije budu zimi tople, a leti hladne, bez velike potrošnje energije za grejanje ili hlađenje. Izolacija mora da se stavlja na unutrašnje i spoljašne zidove, tavane, podkrovja, podrume i podove, koriste se razni materijali kao što su stiropor, stirodul, staklena vuna, mineralna (kamena) vuna, ekstrudirani polistiren, perlit, pluta i još puno toga. Na izolaciju utiče i stolarija, koja mora da bude kvalitetna, PVC ili aluminijmska sa dva ili tri stakla. Moraju isto tako da se specijalnom penom da se zaštite vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije, pošto kroz njih toplota može da „pobegne“.

Vetro turbine
Energija vetra je potpuno besplatna. Turbine manjih veličina od nekoliko MW (koje su relativno jeftine za razliku od onih koji se upotrebljavaju za velike vetro parkove koji imaju snagu od 2 - 3 pa i više Kw) mogu relativno lako da se montiraju na krov, i da se povežu na postojeću električnu instalaciju. Električna energija iz vetro generatora se koristi za grejanje ili hlađenje ili za neke druge potrebe. Danska je zemlja koja je najdalje otišla u korišćenju vetro-struje.

Geotermalne i toplotne pumpe
Sunce nekada na greje, vetar nakada ne duva, ali geoenergija tj energija iz dubine zemljine kore je stalno dostupna. Toplotna pumpa je uređaj koji apsorbuje toplotnu energiju sa jedne lokacije (spoljni izvori energije) i premešta je na drugu lokaciju (objekat koji se greje ili hladi) po principu „obrnutog frižidera“, zapravo, onako kako frižider "izvlači" toplotu iz svoje unutrašnjosti (hladi je) i prenosi je u kuhinju (koju greje), tako toplotna pumpa izvlači toplotu iz spoljnjeg vazduha, podzemnih voda ili zemlje i koristi je da zagreje radijatore.

Toplotne pumpe izvlače toplotu ispod kuće, koristeći pojavu u prirodi da su dublji slojevi topliji od površinskih. Evropska unija je napravila normative u kojima se kaže da svi objekti izgrađeni posle 2015-te godine moraju da imaju energetski efikasan sistem grejanja i hlađenja koji se pored sličnih mahom zasniva na geotermalnoj energiji (toplotnim pumpama). Srbija je bogata ovom podzemnom energijom tako da nije potrebno ići previše u dubinu da bi se ona „izvukla“.

Montažne kuće su daleko energetski efikasnije od klasičnih kuća,  tako da primenom ovih metoda kod montažnih kuća može se znatno redukovati energetska potrošnja, ako ne i potpuno isključiti spoljašnje snabdevanje.


Copyright © 2016 ProBiz All rights reserved.